Economia adaugă 223.000 de locuri de muncă în decembrie, dând dovadă de rezistență pe măsură ce se răcește

cometariu

Economia SUA a adăugat 223.000 locuri de muncă în decembrie, deși unele sectoare se confruntă cu o încetinire, reflectând forțe neobișnuite la locul de muncă pe o piață a muncii care este atât rezistentă, cât și răcoritoare.

Rata șomajului a scăzut la 3,5%, potrivit celor mai recente date de la Biroul de Statistică a Muncii, aproape de minimele de lungă durată, deoarece lucrătorii și-au putut recupera rapid după disponibilizări.

Decembrie a marcat cea de-a 24-a lună consecutivă de creștere a locurilor de muncă robuste, adesea uluitoare, deși a fost cel mai mic număr de câștiguri de locuri de muncă în acel interval de timp. Hardy are doi ani creșterea locurilor de muncă a schimbat raportul de putere pe piața muncii, oferind lucrătorilor mai multe opțiuni de a căuta locuri de muncă mai bune și salarii mai mari. Companiile mai mari, cu buzunare mai adânci, au avut adesea mâna de sus.

Odată cu răcirea economiei, ritmul se schimbă, pe măsură ce companiile mari care au devenit supraextinse încep să reducă locuri de muncă. În același timp, o piață a forței de muncă în slăbire pare să beneficieze angajatorii mici și mijlocii, care și-au petrecut o mare parte din 2022 căutând lucrători, limitate de un număr mai mic de forță de muncă modelat de pandemie. Mai multe dintre aceste companii își găsesc acum angajații de care au nevoie, spun experții.

„Este greu să vorbești despre piața muncii dintr-o singură mișcare”, a spus Aaron Terrazas, economist șef la Glassdoor. „Principala constatare este că piața muncii încetinește, dar rămâne caldă din punct de vedere istoric”.

Raportul de vineri privind locurile de muncă a fost cel mai recent instantaneu care a confirmat faptul că activitatea Rezervei Federale de a reduce inflația prin creșterea ratelor dobânzilor pare să fi temperat până acum piața muncii fără consecințe grave pentru majoritatea lucrătorilor. Piețele financiare au încurajat creșterea locurilor de muncă în decembrie, cu S&P 500 și indicele compozit Nasdaq, puternic tehnologic ambele au terminat cu peste 2,2%. Oficialii de la Casa Albă s-au grăbit, de asemenea, să-și ia credit.

„Raportul de astăzi este o veste excelentă pentru economia noastră și o dovadă în plus că planul meu economic funcționează”, a scris președintele Biden într-o declarație. „Această moderare a creșterii locurilor de muncă este adecvată și ar trebui să ne așteptăm să continue în următoarele luni, chiar dacă ne menținem rezistența în redresarea pieței noastre de muncă”.

Cu toate acestea, disponibilizările în masă ale unor angajatori mari și de profil au ridicat semnale de alarmă în sectorul tehnologiei, precum și în reclamă, media, finanțe si servicii profesionale, in vederea sarbatorilor si a noului an. În această săptămână, Amazon și Salesforce au anunțat reduceri masive ale forței de muncă corporative, invocând incertitudinea economică și angajarea rapidă în timpul pandemiei. Stitch Fix, serviciul de abonament de vânzare cu amănuntul și o singură dată dragă de pe Wall Street, a declarat joi că va concedia 20% din personalul său.

Care sunt perspectivele pentru economie? 10 diagrame care arată unde stau lucrurile

„A existat o căutare constantă de talent și cele mai mari companii au câștigat această competiție anul trecut”, a spus Nela Richardson, economist șef la firma de procesare a salariilor ADP. „Au fost capabili să ofere beneficii mai mari și salarii mai mari. Dar, pe măsură ce companiile mai mari și-au dat seama că au angajat prea agresiv, le vedem retrăgându-se, ceea ce creează noi oportunități pentru companiile mai mici.”

Într-adevăr, cel mai recent sondaj al ADP privind statele de plată private a constatat că marii angajatori au tăiat 151.000 de locuri de muncă în decembrie, în timp ce companiile cu mai puțin de 500 de angajați au adăugat aproape 400.000 de noi locuri de muncă în acea lună.

„Este o piață a muncii foarte fragmentată, iar companiile și industria nu se mai mișcă mână în mână”, a spus Richardson.

Unele dintre cele mai mari câștiguri de locuri de muncă au fost în agrement și ospitalitate, care au crescut cu 67.000, cu creșteri abrupte în serviciile de alimentație, unități de băuturi, divertisment și jocuri de noroc. Sectorul s-a luptat să recupereze locurile de muncă pierdute în timpul pandemiei și este cu aproximativ 6%, sau aproximativ 1 milion de locuri de muncă, sub nivelul din februarie 2020.

Asistența medicală a câștigat 55.000 de locuri de muncă, cu o creștere a serviciilor de sănătate în ambulatoriu, spitale și case de bătrâni. O populație îmbătrânită, cu nevoi tot mai mari de îngrijire a sănătății, cuplată cu un sezon brutal pentru gripă și alte boli, continuă să crească cererea de lucrători din domeniul sănătății, în special de asistente.

Ieșind din pandemie, consumatorii au deplasat cheltuielile de la achizițiile de bunuri și comerț electronic către experiențe și servicii, cum ar fi ieșirea la masă sau tunsul. Iar relaxarea pieței muncii aduce mai mulți lucrători la aceste locuri de muncă.

În Georgia, proprietarul restaurantului Ronda Sherwood a spus că a fost extrem de dificil să găsești muncitori în ultimii doi ani. Reclamele de „ajutor căutat” pe care le-a postat pe site-uri de locuri de muncă precum Indeed și Facebook au fost în mare măsură ignorate, cel puțin până acum câteva săptămâni. Dintr-o dată, a început să primească mai mulți candidați pentru fiecare loc de muncă, a spus el.

El și-a ocupat ultimul post liber săptămâna trecută și acum are un personal complet de 22 de angajați.

„Când economia este grozavă, este foarte dificil să angajezi personal pentru restaurante și locuri de muncă cu salarii mici”, a spus ea. „Dar când economia se înrăutățește și companiile încep să concedieze, atunci putem angaja oameni de mai bună calitate”.

În timp ce angajările sunt în creștere pentru unii comercianți cu amănuntul și restaurante, penuria de lucrători continuă să afecteze unele industrii, deoarece un număr mare de lucrători rămân încă în afara forței de muncă. Rata de participare a forței de muncă a crescut ușor în decembrie cu o zecime de punct procentual la 62,3%, dar rămâne cu aproximativ 1% sub nivelurile pre-pandemie.

După alte repere, piața muncii rămâne destul de puternică. Cererile de asigurări de șomaj pentru ultima săptămână din decembrie au scăzut din nou la un nivel scăzut mai frecvent înainte de pandemie, potrivit Departamentului Muncii. În noiembrie, lucrătorii au continuat să crească la ritmuri istorice ridicate, deși într-un ritm mai lent decât cu un an mai devreme, potrivit datelor privind fluctuația locurilor de muncă de la Biroul de Statistică a Muncii.

„Există o disjuncție destul de puternică cu unele sectoare care suportă cea mai mare parte a răcirii pe care am observat-o pe piața muncii”, a spus Guy Berger, economist principal la LinkedIn. „Există părți ale economiei, cum ar fi îngrijirea sănătății, educația și guvernul, care în general rezistă. Și există și alte părți ale economiei care se luptă.

Multe dintre disponibilizările recente au fost concentrate în rândul companiilor tehnologice majore care au făcut angajări agresive în timpul pandemiei. Aceste reduceri de locuri de muncă, combinate cu scăderile pieței de valori și mandatele de back-to-office, le-au oferit jucătorilor mai mici din industrie avantajul, potrivit Quinton Newman, care deține o afacere mică care conectează startup-urile cu dezvoltatorii de software. Dintre lucrătorii din domeniul tehnologiei recent disponibilizați, aproape 40% și-au găsit un loc de muncă în decurs de o lună și aproximativ 80% au făcut acest lucru în decurs de trei luni, potrivit unui raport de la Zip Recruiter.

Aflați cât de rău a fost anul pentru contul dvs. de pensie și de ce

„În timpul pandemiei, Big Tech a oferit ceea ce multe companii mai mici nu au putut: pachete mari de compensare legate de bursă și câștiguri trimestriale”, a spus Newman. „Dar pe măsură ce valorile au scăzut și companiile au început să concedieze, oamenii își dau seama că există încă o mulțime de oportunități în spațiul mic și mijlociu.”

Drept urmare, a spus el, multe întreprinderi mici care nu au reușit să atragă dezvoltatori, manageri și directori cu experiență descoperă că au devenit o opțiune atractivă, mai ales dacă le permit angajaților să lucreze de la distanță.

„Există aceste concedieri, plus companii precum Twitter, Amazon, Facebook și Microsoft care spun că lucrătorii de la distanță trebuie să înceapă să revină și dintr-o dată există multă motivație pentru a trece de la o companie mai mare la una mai mică”, a spus el, a spus Newman. „Oamenii sunt dispuși să facă acest compromis acum”.

Economiștii se așteaptă ca încetinirea pieței muncii să se intensifice în acest an, deoarece oficialii Rezervei Federale intenționează să continue creșterea ratelor dobânzilor pentru a ține sub control inflația. Un steag roșu a apărut în raportul privind ocuparea forței de muncă din decembrie, deoarece serviciile de îngrijire temporară au înregistrat o scădere bruscă a angajării, pierzând 35.000 de locuri de muncă. Pierderile din acest sector pot fi un semnal de alarmă pentru recesiunile economice, deoarece angajatorii au tendința de a concedia lucrătorii temporari mai devreme decât angajații permanenți.

„Există motive să fim pesimiști cu privire la locul în care va merge piața muncii în 2023”, a spus Berger. Dar „ne aflăm încă în punctul în care piața muncii este destul de strânsă. Poate că opțiunile nu sunt la fel de bune ca înainte, dar oamenii își pot găsi de lucru rapid.”

Forțele diferite ale pieței muncii complică obiectivul principal al Rezervei Federale de a suprima inflația prin reducerea angajărilor. Economiștii se tem că creșterea ridicată a salariilor declanșată de cererea crescută de muncitori va împinge Fed să majoreze ratele dobânzilor, crescând probabilitatea pierderii larg răspândite de locuri de muncă în viitor.

Dar o veste bună pentru Fed este că creșterea salariilor s-a moderat în decembrie. Salariul mediu pe oră a crescut cu 0,3% între noiembrie și decembrie, cea mai mică creștere din mai mult de un an. Salariile totale pe oră au crescut cu 4,6% în ultimele 12 luni la o medie de 32,82 USD pe oră.

Banca centrală a majorat dobânzile de șapte ori în 2022 și intenționează să le majoreze din nou de două sau trei ori în acest an, în speranța de a înmuia economia suficient pentru a încetini creșterea prețurilor. În ciuda eforturilor de anul trecut, inflația a crescut la 9,1% în vară și a scăzut la 7,1% în noiembrie. Scopul este de a aduce inflația mai aproape de 2% fără a declanșa o recesiune.

Totuși, unii lucrători recent disponibilizați sunt îngrijorați să găsească noi locuri de muncă pe măsură ce economia se răcește.

Cu două zile înainte de Crăciun, Connor Crouch, un membru al echipei de vânzări la un serviciu de pregătire fiscală din Montclair, California, și-a pierdut slujba fără niciun avertisment. În timp ce își caută un nou loc de muncă, Crouch plănuiește să-și extindă hobby-ul secundar, vânzând cărți de schimb pentru un venit suplimentar. Dar fără o diplomă de facultate, ea a spus că îi va fi greu să-și găsească un nou loc de muncă care să plătească și se teme că se va lupta să-și permită nevoile de bază ale celor trei copii ai săi, inclusiv unui copil de 3 luni.

„Este cu siguranță un moment prost. Banii se mișcă foarte repede în această economie actuală, dacă asta are vreun sens”, a spus Crouch. „Dacă pot obține un interviu, îl voi reuși, dar partea grea este să asigur interviul.”

Rachel Siegel a contribuit la acest raport.

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?