Analiză | În ceea ce privește China, Congresul este cel mai mare dușman al său

cometariu

Proaspăt de la alegerile de conducere care au paralizat lumea, Camera Reprezentanților din SUA se apucă, probabil, la treabă. În fruntea agendei: un comitet bipartizan care va examina posibilele surse ale avantajului competitiv al Chinei față de Statele Unite.

Pot salva Casa ceva timp. Acel comitet, dacă își face treaba corect, va descoperi în curând că o mare parte a problemei este… Congresul Statelor Unite. Și, după cum a arătat defecțiunea de săptămâna trecută, această problemă se va agrava.

Principalul motiv pentru care China rămâne centrală pentru arhitectura economică în mare parte din lume, în special în Indo-Pacific, este lipsa de alternative. Chiar și țările preocupate de politicile externe grele ale Chinei recunosc că țara este un partener comercial esențial. Ca sursă de investiții, ca producător eficient și ca piață potențială, a doua economie a lumii este imposibil de ignorat.

Și nu ajută când cel mai mare pare să fi întors hotărât spatele integrării economice. Uitați de noi acorduri comerciale: Statele Unite construiesc, de asemenea, ziduri împotriva partenerilor din lumea în curs de dezvoltare pe care i-a cultivat de zeci de ani. Avantajul competitiv real al Chinei față de SUA este că este singura care concurează, în timp ce SUA se închide.

Emblematic al marelui și frumos nou zid al Americii este nereînnoirea măsurilor comerciale, cum ar fi Sistemul Generalizat de Preferințe și Legea Tarifelor Diverse, care au evidențiat țări și sectoare pentru un tratament tarifar mai ușor. Ambele măsuri au expirat în 2020, costând companiile din SUA miliarde.

Legislația comercială necesită avocați cu experiență din Congres, care sunt dispuși să lucreze peste culoar și lideri puternici de partid, care nu trebuie să răspundă în fața fiecărui inconformist sau lobbyist. După haosul din Parlament, restul lumii ar fi sigur să presupună că nici bipartizanitatea, nici conducerea nu vor fi prea evidente în următorii doi ani.

Mulți din Washington nu le pasă. Epoca comerțului s-a încheiat, insistă ei. Aripa Donald Trump a partidului republican împărtășește îndoielile fostului președinte cu privire la acordurile comerciale. Între timp, democrații influenți cer un „nou patriotism economic”. Mulți dintre ei cred că și restul lumii s-a înăsprit datorită comerțului mai liber.

Într-adevăr, alte țări – inclusiv multe pe care Statele Unite speră să le implice în eforturile sale de a susține ordinea mondială liberală – nu sunt de acord. În ciuda îndoielilor cu privire la beneficiile inegale ale globalizării în ultimele două decenii, alte națiuni au renunțat în general la barierele tarifare mai mari. Uniunea Europeană continuă să susțină acorduri comerciale noi sau actualizate, inclusiv cu Mexic, Chile și India. New Delhi, de mult sceptic în privința pactelor comerciale, a încheiat noi acorduri cu Australia și Emiratele Arabe Unite.

Zona de liber schimb continentală africană înregistrează progrese lente către implementare. Extinderea numărului de membri ai Parteneriatului Transpacific cuprinzător și progresiv rămâne în primul rând pe agenda geoeconomică a Japoniei. Iar foamea Marii Britanii de după Brexit de acorduri comerciale cu oricine este palpabilă. Scepticii comerciali din Washington nu pot pretinde că acţionează pur şi simplu în conformitate cu tendinţele globale.

În centrul tuturor acestor eforturi se află recunoașterea faptului că integrarea globală este cheia creșterii competitivității și prosperității la nivel național. Liderii tuturor acestor națiuni înțeleg că zidurile economice promovează stagnarea și reduc puterea de cumpărare a cetățenilor de rând.

Din nefericire, prea mulți din instituția politică din SUA par să fi uitat acea lecție. Și liderii lor fie, la fel ca președintele american Joe Biden, nu doresc să ridice un deget pentru un comerț mai liber, fie, la fel ca noul Președinte al Camerei GOP, sunt prea nesiguri pentru a face acest lucru. Același Kevin McCarthy, care, în calitate de lider al majorității în 2016, a refuzat să susțină tarifele lui Trump, a fost acum forțat de marginile anti-Wakeup a partidului său să refuze chiar să participe la o întâlnire pro-tarife cu Camera de Comerț a SUA.

Dacă Washingtonul nu reușește să convină asupra unei propuneri economice pe care să o ofere lumii, câmpul este deschis pentru China. O analiză a datelor comerciale din ultimii ani a constatat că comerțul total al Chinei cu vecinii cheie din Asia a crescut cu 71% după intrarea în vigoare a tarifelor Trump. Da, comerțul cu SUA a crescut și în timpul pandemiei, în multe cazuri mai mult decât în ​​cazul unei Chine blocate. .

Dar, dacă clasa politică a SUA se gândește serios să stăpânească influența chineză în următorul deceniu, nu își poate permite să ignore cea mai puternică armă din arsenalul său. China știe să-și folosească poziția în centrul rețelelor comerciale globale pentru a-și crește puterea. O conducere izolaționistă a SUA va asigura doar că America își pierde constant atât partenerii, cât și influența.

Mai multe din opinia lui Bloomberg:

• Planul european de impozitare a carbonului la frontieră necesită lucrări: editorial

• „Cei trei prieteni” din America de Nord sunt în ton: Eduardo Porter

• China își găsește un loc în „centrul de baterii” din SUA: Anjani Trivedi

Această coloană nu reflectă neapărat opinia comitetului editorial sau a Bloomberg LP și a proprietarilor săi.

Mihir Sharma este editorialist pentru Bloomberg Opinion. Senior Fellow la Observer Research Foundation din New Delhi, este autorul cărții „Restart: The Last Chance for the Indian Economy”.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite la bloomberg.com/opinion

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?