Analiza | Care este plafonul datoriei și îl vor ridica SUA?

cometariu

Însăși expresia „plafonul datoriei” sună auster și restrictiv, de parcă ar fi o limită a cheltuielilor publice. Într-adevăr, limita datoriei federale a SUA a fost concepută pentru prima dată în urmă cu mai bine de un secol pentru a face mai ușor, nu mai greu, guvernului să împrumute bani. Dar s-a transformat într-un instrument de politică exploziv cu potențialul de a deranja piețele financiare, deoarece eșecul de a ridica plafonul datoriei ar putea duce în cele din urmă la prima neîndeplinire a obligațiilor guvernamentale.

1. De ce există un plafon de datorie?

Crearea sa în 1917 a simplificat finanțarea Primului Război Mondial prin gruparea obligațiunilor în mai multe categorii, ușurând sarcina Congresului de a aproba fiecare obligațiune separat. Odată cu al Doilea Război Mondial care se profilează în 1939, Congresul a creat prima limită totală a datoriei și a acordat Departamentului Trezoreriei o largă libertate asupra obligațiunilor de emis. Ridicarea plafonului permite guvernului să se împrumute pentru a acoperi decalajul dintre cheltuieli și impozitele deja aprobate de Congres.

2. Când a devenit o problemă politică?

Limita a fost ridicată în mod regulat, fără incidente, până în 1953. În acel an, aprobarea a fost blocată în Senat într-un efort de a reduce președintele Dwight Eisenhower, care a cerut o creștere pentru a permite construcția sistemului de autostrăzi naționale. Limita a fost ridicată de atunci de zeci de ori, de obicei fără luptă. Dar, în ultimul sfert de secol, plafonul datoriei a devenit din ce în ce mai mult o armă partizană.

3. Care au fost cele mai mari lupte?

Ridicarea plafonului datoriei a fost printre controversele care au provocat două închideri ale guvernului federal la sfârșitul anului 1995 și începutul lui 1996. . Încrederea consumatorilor a scăzut, la fel ca evaluările sondajelor pentru republicanii din Congres și pentru președintele de atunci Barack Obama, care au fost de acord să reducă cheltuielile de peste 2 trilioane de dolari pe parcursul unui deceniu pentru a pune capăt crizei. O a doua ciocnire a plafonului datoriilor dintre Obama și republicani a avut loc în 2013, ca parte a unui efort condamnat GOP de a anula Legea privind îngrijirea la prețuri accesibile. Acest lucru a dus la suspendarea plafonului pentru prima dată.

4. Care este problema acum?

Limita datoriei federale de aproape 31,4 trilioane de dolari este de așteptat să fie atinsă în câteva luni. Pe 13 ianuarie, secretarul Trezoreriei Janet Yellen a declarat că departamentul său va începe să ia măsuri contabile speciale care ar trebui să prevină o criză până la începutul lunii iunie. Aceste așa-numite măsuri extraordinare includ reținerea contribuțiilor programate în mod regulat la un fond de pensionare a angajaților federali și utilizarea acelor bani pentru a continua plata datoriilor. Odată ce aceste măsuri sunt epuizate, opțiunile devin mai grave, ceea ce poate duce la o închidere parțială a guvernului și la întârzieri ale plăților guvernamentale, cum ar fi cecurile de securitate socială.

5. Cine vrea să ridice plafonul datoriei?

Liderii ambelor partide politice majore recunosc că limita datoriei trebuie ridicată, deoarece decalajul dintre cheltuielile guvernamentale și veniturile este atât de mare. Însă mulți republicani, care au preluat controlul Camerei Reprezentanților pe 3 ianuarie, doresc să combine o creștere a limitei datoriilor cu reduceri de cheltuieli, inclusiv potențial în Securitatea Socială, Medicare și Medicaid. Președintele Joe Biden și majoritatea celorlalți democrați au promis să se opună acestei idei. Ambele părți au convenit să majoreze fără probleme limita datoriilor sub președintele republican Donald Trump. Dar republicanii atribuie inflația ridicată cheltuielilor din primii doi ani de mandat ai lui Biden, iar unii, inclusiv noul președinte al Camerei, Kevin McCarthy, văd limita datoriei ca un punct cheie de pârghie.

6. Ar trebui să existe un plafon de datorie?

Unii experți și comentatori bugetari doresc să elimine plafonul datoriei, argumentând că bătăliile periodice ale Congresului asupra acestuia cresc incertitudinea economică. Susținătorii plafonului spun că folosirea acesteia pentru a negocia reduceri de cheltuieli servește interesul public într-o perioadă de niveluri istorice ridicate ale datoriilor. Administrația Obama a luat în considerare, dar a respins, modalități netestate de a ocoli limita datoriei, inclusiv baterea de monede de platină și plasarea lor în Rezerva Federală sau declararea limită a datoriei o încălcare a interdicției amendamentului al 14-lea de a pune în discuție datoria federală.

– Cu ajutorul lui Erik Wasson.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite pe bloomberg.com

Consultați cele mai recente știri din lume sub link-urile:
Știri Mondiale || Ultimele știri || Știri din SUA

Link sursă

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?