Toate erorile de evitat atunci când vrem să ne răcorim

Unele saptamani ale verii sunt plasate sub semnul caniculei. Exista insa anumite greseli de evitat atunci cand vrem cu orice pret sa ne racorim. Care sunt acestea?

Bem ceva rece. Nimic nu se compara cu un ceai cu gheata atuci cand vrem sa ne racorim. Dar bauturile reci nu sunt mereu benefice pentru organism atunci cand vrem sa ne racorim. Atunci cand este foarte cald, organismul incearca sa se normalizeze. Astfel ca, atunci cand bem o bautura foarte rece, foloseste foarte multa energie pentru a se reincalzi. Acest lucru duce la marirea temperaturii, si la o pierdere de apa care duce la dezhidratare.

Sa nu uitam nici ca o bautura mult prea rece poate afecta sistemul digestiv. Aceasta poate accelera tranzitul si duce la o multime de probleme.

Apa trebuie deci sa fie la o temperatura ambianta. Trebuie de asemenea sa se evite alcoolul, cafeaua sau bauturile calde in general.

Facem un dus rece. Dusul rece facut pe timp de zi caniculara sau seara inainte de culcare, ne ajuta sa ne racorim. Dar corpul nu este mare fan acest tip de dus si aceste schimbari de temperatura. Ar trebui deci sa evitam contrastele prea importante si sa privilegiem o apa cu o temperatura mai temperata intre 20-22 de grade.

La fel ca si in cazul bauturilor, dusul rece va mari temperatura corpului, va trezi organismul si il va obliga sa se reincalzeasca. Deci nu se recomanda celor care sufera de insomnii.

Folosim aparatul de aer conditionat. Atunci cand temperatura este prea joasa, decalajul intre temperatura exterioara si cea interioara este mult prea important. Inca o data, acest contrast poate perturba corpul care apeleaza la nivelul de energie pentru a se putea incalzi.

Dormim cu un ventilator. Atunci cand aerul devine irespirabil si nu putem sa dormim, sa punem un ventilator langa pat si sa il indreptam inspre noi pare o solutie destul de eficienta. Dar, in aces fel, alergenii se vor indrepta inspre nas si fata. La fel si praful sau poluarea. Cel mai bine ar fi insa sa indepartam ventilatorul de noi pentru a evita orice forma de astm sau de alergie.

Facem efort fizic. Atunci cand este canicula, nu se recomanda sa se depuna efort fizic. Dar cei care vor sa faca sport, totusi, pot face asta seara sau noaptea.

Ne balacim peste tot. Unele locuri pot sa fie poluate si deci periculoase pentru sanatate. Si riscam foarte multe, in functie de tipul de poluant al apei- pot fi toxine chimice sau pot fi toxine bacteriologice.

Deschidem larg ferestrele. In ciuda ideilor preconcepute, sa deschizi larg ferestrele nu este cea mai buna idee pe canicula. Trebuie doar sa le intredeschizi pentru ca aerul cald sa nu intre in incapere.

Lasă un răspuns