Lipsa poftei de mâncare la copii – între moft și problemă medicală

Inapetenta manifestata la copii este un adevarat stress pentru parinti. Acestia simt ca toate eforturile lor sunt in van, inclusiv acela de a prepara cele mai bune feluri de mancare pentru cei mici, de a le asigura aportul necesar de vitamine, proteine si minerale.

Uneori, copiii sunt doar mofturosi, mai ales pana la o anumita varsta cand abia se obisnuiesc cu gusturile si texturile mancarii. Alteori insa, lipsa poftei de mancare poate fi semn de boala. In functie de durata si manifestarea inapetentei, se poate pune un diagnostic clar.

Cauzele scaderii apetitului la copii

Desi parintii si bunicii ar putea crede ca prichindeii sunt pur si simplu mofturosi, lipsa poftei de mancare la copii poate ascunde alte afectiuni. Cauzele sunt multiple si nu se limiteaza numai la anumite preferinte legate de un fel de mancare.

● Infectii in gat, ureche, stomac sau in alte parti ale corpului insotite de dureri pot impiedica pe cel mic sa aiba o alimentatie adecvata.
● Anemia este o alta afectiune foarte des intalnita care reprezinta una din principalele cauze pentru absenta poftei de mancare.
● Constipatia – atunci cand colonul este prea plin, copilul va refuza mancarea indiferent cat de apetisanta va fi aceasta.
● Probleme dentare – lipsa poftei de mancare se poate datora si unor dureri cauzate de probleme ale danturii.
● Parazitii intestinali pot determina inapetenta din cauza prezentei acestora in organism.
● Alte boli mai grave insa nedepistate pot cauza lipsa poftei de mancare.

Cum poate diferentia parintele moftul de un simptom al bolii?

Copiii fac mofturi la mancare atunci cand mananca ceva cu placere, un anumit fel de mancare, insa restul le refuza. Mofturile se manifesta mai ales cand este vorba de consumul de dulciuri, acestea fiind in topul preferintelor prichindeilor.

Inapetenta este simptom al unei afectiuni atunci cand este insotita de alte semne. In orice caz, o vizita la medic este necesara, mai ales daca refuzul hranei dureaza mai mult de cateva zile sau saptamani si de asemenea in cazul in care copilul este prea mic.

Stimularea poftei de mancare

Sub nicio forma copilul nu trebuie fortat sa manance ceva ce nu ii face placere. Insa i se poate face un program de masa, fara gustari dulci inainte de mesele principale si fara a consuma apa inainte.

Una din principalele cauze ale inapetentei poate fi cauzata si de gustarile consumate intre mese sau sucurilor acidulate. Copiii care manifesta totusi un interes crescut fata de un anumit fel de mancare ar trebui lasat sa il consume, insa sub forma de diverse combinatii.

Asadar, daca ii plac pastele, mami ar trebui sa incerce combinatie de paste cu legume, cu condimente, cu lapte, chiar si cu diferite fructe. Inapetenta ramane totusi un motiv de ingrijorare si de vizita la medic.

Lasă un răspuns