La câteva luni după invazia rusă, Meta își schimbă politicile de conținut

cometariu

La aproape un an după ce forțele ruse au invadat Ucraina, compania-mamă Facebook Meta își ajustează strategia de moderare a conținutului pentru conflictul sângeros.

Cea mai recentă schimbare a scos Regimentul Azov, un grup militar ucrainean de extremă dreaptă, de pe lista de persoane și organizații periculoase a gigantului rețelelor sociale. Această modificare va permite membrilor Regimentului Azov să creeze conturi de Facebook și Instagram și să posteze conținut fără teama ca acesta să fie eliminat, cu excepția cazului în care încalcă regulile de conținut ale companiei. De asemenea, mutarea va permite altor utilizatori să laude și să susțină în mod explicit munca grupului.

Schimbarea politicii urmează luni de zile de control asupra modului în care gigantul rețelelor sociale trag linia între sprijinirea liberei exprimari despre război și atenuarea retoricii care ar putea duce la consecințe periculoase sau violente offline.

Consiliul de Supraveghere al Meta, o colecție independentă de academicieni, activiști și experți care supraveghează decizia Meta de moderare a conținutului, a susținut în ultimele luni că compania a mers prea departe în a distruge conținutul care critică guvernele sau liderii autoritari.

Consiliul de Supraveghere îi spune lui Meta să reintroducă postul de comparare a rușilor cu naziștii

Din punct de vedere istoric, regimentul Azov a fost controversat. Este printre cele mai capabile unități militare ale Ucrainei și a luptat cu forțele ruse în locuri cheie, inclusiv în orașul asediat Mariupol și în apropierea capitalei, Kiev.

Dar legăturile grupului cu ideologia naționalistă de extremă-dreapta au ridicat îngrijorarea că atrage extremiști. Când Putin și-a lansat atacul asupra Ucrainei ca o încercare de „denazificare” a țării, căutând să delegitimizeze guvernul ucrainean și naționalismul ucrainean ca fiind fascist, el se referea în parte la forțele Azov.

În acest caz, Meta susține că regimentul Azov este acum separat de mișcarea naționalistă de extremă dreapta Azov. Acesta notează că guvernul ucrainean deține comandă și control oficial asupra unității.

Meta a spus într-o declarație că alte „elemente ale Mișcării Azov, inclusiv National Corp. și fondatorul acesteia Andriy Biletsky” se află încă pe lista sa de persoane și organizații periculoase.

„Discursul instigator la ură, simbolurile de ură, apelurile la violență și orice alt conținut care încalcă standardele comunității noastre sunt în continuare interzise și vom elimina acest conținut dacă îl găsim”, a spus compania.

Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, a lăudat decizia lui Meta și l-a remarcat pe președintele Meta pentru afaceri globale, Nick Clegg, fostul vicepremier britanic.

„Înseamnă foarte mult pentru fiecare ucrainean. Noua abordare intră în vigoare treptat”, a scris Fedorov pe Twitter. „O mare contribuție @nickclegg și echipa sa în împărtășirea conținutului veridic despre război.”

Vara trecută, Fedorov s-a plâns într-o scrisoare către Clegg că utilizarea de către Meta a sistemelor automate de moderare a conținutului a împiedicat în mod nedrept organizațiile media ucrainene să împărtășească informații exacte despre război într-un moment în care propaganda rusă proliferează online. În primele etape ale războiului, Federov făcuse, de asemenea, lobby la Apple, Facebook și alte companii pentru a construi un „bloc digital” împotriva Rusiei.

Decizia lui Meta cu privire la Azov nu este singura modificare recentă a regulilor companiei. La începutul acestei luni, Consiliul de Supraveghere a anunțat că a anulat decizia lui Meta de a elimina o postare de pe Facebook care protestează împotriva tratamentului acordat femeilor de către guvernul iranian, inclusiv împotriva legilor stricte obligatorii asupra hijabului din Iran.

Hotărârea a implicat o postare care arăta un desen animat al ayatollahului iranian Ali Khamenei în care barba lui formează un pumn în timp ce apucă o femeie cu lanțuri în jurul gleznelor și purtând un hijab. Legenda în farsi a cerut „marg bar” sau „moarte” „guvernului islamic anti-femei” și „liderului său murdar Khamenei”.

Facebook a eliminat postarea, invocând apelul la violență, deși ulterior a reintrodus-o pe baza excepției sale pentru conținutul demn de știri, după ce Consiliul de Supraveghere a fost de acord să audieze recursul.

În hotărârea sa, consiliul de supraveghere a spus în unele contexte că „marg bar” înseamnă „jos”. Consiliul de Supraveghere a susținut că Meta nu trebuie să aplice o excepție demnă de remarcat, deoarece postarea nu a încălcat regulile companiei în primul rând. Consiliul de supraveghere a spus că retorica din postare a fost folosită ca „un slogan politic, nu o amenințare credibilă”.

„Consiliul a făcut recomandări pentru a proteja mai bine discursul politic în situații critice, cum ar fi una din Iran, unde protestele istorice și larg răspândite sunt reprimate violent”, a scris consiliul în hotărârea sa. „Aceasta include permiterea utilizării generale a „marg bar Khamenei” în timpul protestelor din Iran”.

Consiliul de supraveghere a deliberat când zeci de iranieni au protestat împotriva morții lui Mahsa Amini în custodia renumitei „poliții morale” a Iranului.

„Le vrem afară”: De-a lungul generațiilor, iranienii au luptat pentru schimbare

În noiembrie, Consiliul de Supraveghere a anulat și decizia lui Meta de a elimina o postare pe Facebook care compara soldații ruși care invadaseră Ucraina cu naziștii. Organismul de Supraveghere a declarat că postarea de pe Facebook – care includea o imagine a ceea ce părea a fi un cadavru și cita o poezie care cere uciderea fasciștilor – nu a încălcat regulile de conținut ale companiei sau răspunderea acesteia de a proteja drepturile omului.

După ce Watchdog a analizat cazul, Meta și-a anulat decizia anterioară de a elimina postarea pentru încălcarea regulilor privind discursul instigator la ură, care împiedică utilizatorii să posteze conținut „dezumanizant” pe grupuri de oameni. Ulterior, compania a aplicat fotografiei un ecran de avertizare care a alertat utilizatorii că conținutul ar putea fi violent sau grafic. Hotărârea consiliului de administrație a anulat decizia lui Meta de a plasa un ecran de avertizare pe postare, iar compania a spus că va revizui alte postări cu conținut identic pentru a determina dacă să ia măsuri.

La începutul acestui an, Meta a decis să permită unele apeluri la violență împotriva invadatorilor ruși, creând o excepție neobișnuită de la regulile sale vechi privind discursul instigator la ură care interzic un astfel de limbaj. Clegg a scris într-o postare internă că compania a raportat recomandările date moderatorilor către Consiliul de Supraveghere, conform unei copii a postării vizualizate de Washington Post.

Ulterior, Meta și-a retras solicitarea către Organul de Supraveghere de a-și revizui abordarea asupra conținutului războiului, invocând „preocupări continue de siguranță și securitate”. Acest lucru a stârnit critici din partea Organismului de Supraveghere.

„Deși consiliul de administrație înțelege aceste preocupări, credem că cererea ridică probleme importante și suntem dezamăgiți de decizia companiei de a o retrage”, a spus consiliul într-un comunicat la acea vreme.Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?