Erupția dentară la bebeluși

Primul rand de dinti este denumit popular „dintii de lapte” si se pastreaza pana in jurul varstei de 6 ani, cand incep sa cada unul cate unul urmand ca dantura sa se schimbe.

Cand apar primii dintisori, cum se ingrijesc acestia, cand este cazul ca mamicile sa se ingrijoreze si cum se pot calma durerile dentare sunt intrebari care isi gasesc raspuns aici.

Scurt ghid util pentru parinti referitor la eruptia dentara

Eruptia primulor dinti de lapte se face in jurul varstei de 4-8 luni, insa nu mai tarziu de un an. Primii dintisori sunt asociati si cu dureri destul de mari si stare de agitatie continua, salivare intensiva si alte simptome destul de neplacute, precum trezirile nocturne, scaune moi si tendinta de a roade si de a duce orice la gura.

Inca de la primii dinti aparuti, parintii trebuie sa se ingrijeasca de curatarea lor, fie cu un tifon curat si degetul fie cu o pasta speciala si o periuta din cauciuc, ce se pune tot pe degetul parintelui si se curata astfel dintisorii in fiecare zi.

Cand este cazul ca mamicile sa se ingrijoreze? Cand starea de agitatie este maxima, plansul dureaza mai mult de cateva ore zilnic, scaunele nu mai sunt doar moi ci si apoase si apare febra la valori destul de mari. Atunci trebuie anuntat medicul de familie sau medicul pediatru care va consulta copilul si va pune un diagnostic, daca este cazul.

Cum se pot calma mult mai simplu durerile asociate eruptiei dentare? Prin utilizarea gelurilor gingivale, prin masajul gingiei cu degetul invelit in tifon curat, umed si rece, prin oferirea jucariilor gingivale care in prealabil au stat la frigider sau la congelator sau covrigi sau alte alimente tari, cum sunt morcovii, in prezenta unui adult.

Lasă un răspuns