Analiza | Povestea lungă a exploziei bruște a lui Bond în Marea Britanie

cometariu

Marea Britanie a doborât toate recordurile greșite în 2022, cu moneda sa coborând la un minim istoric, cea mai mare creștere înregistrată a randamentelor obligațiunilor de stat și liderul cu cea mai scurtă activitate din istorie. Explozia a fost declanșată în septembrie de planul neortodox al primului ministru Liz Truss de a reduce taxele și de a crește împrumuturile în încercarea de a stimula creșterea economică. Dar aceasta era o criză pe care o crease de ani de zile și nu s-a încheiat cu căderea lui după șase săptămâni de mandat. Instabilitatea guvernamentală și perturbările comerciale legate de Brexit s-au ciocnit cu provocări structurale de lungă durată care fac Marea Britanie vulnerabilă la fluctuațiile bruște ale fluxurilor globale de capital.

1. Ce a mers prost pentru Marea Britanie?

Chiar înainte de planul politic nefast al lui Truss, economia Marii Britanii a rămas în urmă față de egalele săi. A suferit o lovitură mai puternică de coronavirus decât multe alte economii europene, în parte pentru că s-a bazat mai mult pe servicii și pe cheltuielile consumatorilor, ambele afectate de blocaje repetate. Marea Britanie a condus eforturile de boicotare a exporturilor de energie ale Rusiei în urma invaziei sale din Ucraina, apoi a suferit criza care a urmat a inflației globale, care a agravat tensiunile sociale și sărăcia și a declanșat tulburări de muncă care au lovit căile ferate, serviciile de sănătate, colegiile și cea mai mare companie de telefonie din tara. Marea Britanie este singura economie majoră și mai mică decât era înainte de pandemie. India a depășit-o recent ca fiind a cincea ca mărime din lume. În noiembrie, bursa de la Paris a înlocuit-o pe cea londoneză ca fiind cea mai mare din Europa.

2. Ce a declanșat criza?

La scurt timp după ce Truss l-a înlocuit pe Boris Johnson în funcția de prim-ministru, guvernul său a dezvăluit ceea ce ar fi cele mai mari reduceri de taxe dintr-o jumătate de secol, fără a oferi un plan convingător pentru a le plăti. Măsurile amenințau să stimuleze inflația exact în momentul în care Banca Angliei, împreună cu alte bănci centrale, creșteau ratele dobânzilor pentru a combate o creștere a prețurilor. De când au fost anunțate planurile, investitorii au cerut randamente mai mari pentru a deține obligațiuni guvernamentale, umflând costurile serviciului datoriei guvernamentale și făcând mai dificilă rambursarea banilor împrumutați în timpul pandemiei. Explozia de obligațiuni a făcut, de asemenea, împrumuturile pentru afaceri și creditele ipotecare pentru locuințe mai scumpe și a zguduit reputația Partidului Conservator al lui Truss pentru managementul economic solid.

3. De ce au reacţionat pieţele atât de dramatic?

Planul a făcut ca moneda britanică să scadă la cel mai scăzut nivel înregistrat în raport cu dolarul american și a provocat o creștere record a randamentelor obligațiunilor. Acest lucru a creat o problemă pentru fondurile de pensii care dețin în principal obligațiuni guvernamentale și au investit în instrumente derivate pentru a se asigura că activele lor se potrivesc întotdeauna cu pasivele lor. Strategiile lor de acoperire nu au fost concepute pentru a face față acestui nivel de volatilitate a prețului obligațiunilor și s-au confruntat cu solicitări bruște de garanții mai mari care amenințau să creeze o spirală descendentă a datoriei guvernamentale. BOE a intervenit și a cumpărat obligațiuni pentru a evita o criză a piețelor de credit.

Intervenția băncii centrale a calmat piața, Truss și-a dat demisia, iar majoritatea planurilor ei au fost abandonate. Dar randamentele obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani erau încă cu aproximativ 35 de puncte de bază mai mari în noiembrie decât erau când ea a preluat mandatul la începutul lunii septembrie. Experimentul eșuat l-a lăsat pe succesorul său, Rishi Sunak, în nevoie de reduceri mai profunde ale cheltuielilor de stat și taxe mai mari pentru a restabili credibilitatea fiscală a guvernului. Este probabil să slăbească impulsul unei economii care a fost deja slăbită de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană în 2020. Potrivit Biroului independent pentru responsabilitatea bugetară, comerțul Marii Britanii cu UE este de așteptat să fie de aproximativ 15% pe termen lung decât dacă rămăsese în izolare. Creșterea productivității țării, sau producția economică pe oră lucrată, cheia îmbunătățirii nivelului de trai, a fost a doua cea mai scăzută dintre țările industrializate din Grupul celor Șapte între 2009 și 2019. Criticii guvernului atribuie adesea acest „deceniu pierdut” reducerilor în educație, formare profesională și investiții în infrastructură.

5. Unde se termină asta?

Necazurile din Marea Britanie au adus înapoi amintiri din 1976, când avea nevoie de un împrumut de la Fondul Monetar Internațional pentru a evita o criză valutară. Unii economiști spun că țara devine ca o piață emergentă, cu o monedă, un profil de datorie și o politică atât de volatilă, încât investitorii au devenit reticenți să se aventureze cu excepția cazului în care sunt compensați cu randamente mai mari. Deficitul de cont curent – care include diferența dintre valoarea exporturilor și a importurilor de bunuri și servicii – a atins 7,2% din produsul intern brut în primul trimestru al anului 2022, cel mai mare de când au început înregistrările în 1955, lăsând națiunea mai vulnerabilă la piață. leagăne în cazul unei crize de încredere. În general, Regatul Unit a reușit să finanțeze deficitul, deoarece străinii erau cumpărători pasionați de active britanice, mulțumită parțial unei economii dinamice și unui stat de drept puternic. Acordul trebuia testat, deoarece economiștii au prezis că Regatul Unit se îndreaptă către cea mai profundă și mai prelungită recesiune dintre țările G-7.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite pe bloomberg.com

Consultați cele mai recente știri din lume sub link-urile:
Știri Mondiale || Ultimele știri || Știri din SUA

Link sursă

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?