Analiză | Inflația în vârf este grozavă pentru noi, groaznică pentru magazinele alimentare

cometariu

Inflația nu ucide comerțul cu amănuntul. Dar creșterea prețurilor din acest an se poate dovedi a fi cea mai mare provocare.

J Sainsbury Plc a confirmat miercuri că comercianții cu amănuntul de alimente au fost marii câștigători în acest Crăciun, vânzările la același magazin în trimestrul trei, excluzând combustibilul, au crescut cu 5,9%. Ei s-au bucurat de un impuls de la Cupa Mondială și apoi de o grabă către sărbători, unde consumatorii aveau mai multe șanse să mănânce acasă, având în vedere criza costului vieții și grevele trenurilor.

Dar au fost ajutați și de creșterea prețurilor la alimente. Sainsbury’s a declarat că inflația din coșul de cumpărături a fost cu mult sub nivelul de 14,4% raportat de furnizorul de date Kantar pentru decembrie, deoarece s-a concentrat pe menținerea prețurilor scăzute pentru clienți. Chiar și așa, scumpirea tuturor, de la cafea la cereale, umflă valoarea vânzărilor la același magazin ale supermarketurilor. Acesta este ceea ce se întâmplă la Sainsbury’s și va fi probabil evident la Tesco Plc și Marks and Spencer Group Plc atunci când vor actualiza despre tranzacționare joi.

Desigur, asta nu este toată povestea. Cantitatea de produse alimentare pe care consumatorii le cumpără este de fapt în scădere, deși Sainsbury’s a spus că depășește rivalii cu această măsură, deoarece încearcă să gestioneze inflația punând mai puțin în coșul lor și schimbând mărcile. Costurile la comercianții cu amănuntul de alimente, în special energia și salariile, sunt, de asemenea, în creștere, deși există șanse mari ca inflația alimentară să depășească aceste creșteri.

Într-adevăr, miercuri, Sainsbury a spus că profitul de bază înainte de impozitare în anul până în martie s-ar situa la limita superioară a intervalului său de 630 de milioane de lire sterline (765 de milioane de dolari) până la 690 de milioane de lire sterline, deși acesta va fi în continuare mai mic decât cei 730 de milioane de lire sterline pe care le-a generat în anul. până în martie 2022. De asemenea, se așteaptă la un flux de numerar gratuit din operațiunile sale de vânzare cu amănuntul de aproximativ 600 de milioane de lire sterline, în creștere față de orientarea anterioară de cel puțin 500 de milioane de lire sterline.

Această stare de lucruri poate să nu dureze mult. Deși prețurile alimentelor rămân ridicate, acestea au început să atingă vârfuri, rata inflației alimentelor scăzând în ultimele două luni, potrivit Kantar.

Și într-un semn că grupurile de bunuri de consum ar putea transmite mai puține creșteri către comercianții cu amănuntul în acest an, producătorul american de produse alimentare Conagra Brands Inc. a spus că creșterile de preț pe care le-a implementat au ajuns din urmă cu inflația pe care a trebuit să o suporte pe cheltuiala sa. Dacă mai mulți producători se confruntă cu acest lucru, ar putea fi de bun augur pentru inflație în viitor, deoarece comercianții cu amănuntul vor fi sub presiune să transmită orice slăbiciune asupra clienților.

Unul dintre primele semne că prețurile au atins vârful va fi ofertele speciale care revin pe rafturile supermarketurilor, pe măsură ce furnizorii caută să-și crească volumele de vânzări. Sainsbury a spus că speră că inflația va scădea până la jumătatea anului 2023.

Dar când prețurile nu cresc atât de mult, viața devine grea pentru comercianții cu amănuntul de alimente. Într-un mediu deflaționist, ei trebuie să vândă mai multe pâini sau conserve de fasole pentru a obține aceeași valoare de vânzare. Și dacă costurile lor, cum ar fi salariile, continuă să crească, asta comprimă profitul.

Când se întâmplă asta, băcănii au nevoie de un jucător mai slab de la care să le fure partea. În acest moment, se pare că Wm Morrison Supermarkets Ltd, care în 2021 a acceptat o preluare de 7 miliarde de lire sterline de către grupul de capital privat Clayton, Dubilier & Rice LLC.

Băcănia din Bradford a rămas în urma rivalilor în ultimele luni după ce nu a avut prețuri suficient de ieftine, lăsând-o în pericol de brațele britanice ale discounterilor germani Aldi și Lidl. Afacerea sa de producție devine, de asemenea, mai puțin eficientă atunci când cantitatea de alimente pe care o produce și o vinde scade. Morrison a văzut niște lăstari verzi, dar trebuie să continue să ajungă din urmă pentru a nu cădea pradă rivalilor. Asda sa luptat inițial după ce Issa Brothers și TDR Capital au achiziționat un pachet majoritar de acțiuni în urmă cu doi ani, dar performanța sa s-a îmbunătățit recent. Waitrose, o companie privată, a avut, de asemenea, rezultate slabe.

Există câteva puncte luminoase. Pentru început, reducerea prețurilor la alimente ar trebui să reducă o anumită presiune asupra consumatorilor. Acest lucru nu numai că îi va încuraja să-și umple coșurile cu lucrurile de care au nevoie, dar le va lăsa cu ceva în plus pentru lucrurile pe care le doresc, cum ar fi haine și mobilier de casă la divizia Sainsbury’s Argos.

Chiar și așa, acțiunile Sainsbury’s au scăzut cu până la 3,3% miercuri dimineață, înainte de a se recupera ușor. Investitorii au dreptate să fie prudenți. Crăciunul 2022 a fost un fulger pentru comercianții cu amănuntul de produse alimentare. Sezonul sărbătorilor de anul viitor ar putea fi foarte diferit.

Mai multe din opinia lui Bloomberg:

• Crypto’s Hotel California îi prinde în capcană pe gemenii Winklevoss: Lionel Laurent

• De ce Tesla nu reușește să reducă cererea de petrol din SUA? Materiale plastice: Javier Blas

• Reducerea de 23 de miliarde de dolari oferită de Bayer este gata de închidere: Chris Hughes

Această coloană nu reflectă neapărat opinia comitetului editorial sau a Bloomberg LP și a proprietarilor săi.

Andrea Felsted este editorialist Bloomberg Opinion care acoperă sectorul bunurilor de larg consum și al comerțului cu amănuntul. Anterior, ea a fost reporter pentru Financial Times.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite la bloomberg.com/opinion

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?