Analiză | De fapt, a fost un an minunat pentru viitorul tehnologiei

cometariu

Toate cifrele indică unul dintre cei mai răi ani pentru sectorul tehnologic din mai bine de un deceniu. Prăbușirile stocurilor, imploziile criptomonedelor, întreruperile lanțului de aprovizionare, înghețarea finanțării startup-urilor și chiar mai multe hack-uri au făcut din 2022 un an pe care cei mai mulți ar prefera să uite. Cu toate acestea, au apărut o serie de evoluții importante care au pregătit terenul pentru un viitor mai luminos.

Până să sune ceasul în 2022, Nasdaq-ul va fi înregistrat unul dintre cele mai mari scăderi anuale din ultimii 14 ani. Alți indici, inclusiv S&P 500 și MSCI World, s-au descurcat mai bine, dar au asigurat totuși că investitorii au suferit cele mai mari pierderi din mai mult de un deceniu. Cea mai mare victimă au fost, evident, jucătorii de criptomonede. Nu numai că clienții unor firme precum brokerii FTX și Voyager și stablecoin TerraUSD/Luna au fost duși la spălătorie, dar moneda din centrul bulei, Bitcoin, și-a pierdut aproximativ două treimi din valoare.

Această turbulență, care este legată de creșterea ratelor dobânzilor, de o încetinire a economiei globale și de mahmureala post-Covid, a lovit o multitudine de companii de tehnologie, de la nume mari precum Google și Facebook, care reduc personalul, până la startup-uri care ar putea să nu supraviețuiască încă un an.

Există, totuși, câteva vești bune și iată câteva exemple.

Post-Quantum devine mai sigur: La un moment dat în următoarele câteva decenii, o nouă paradigmă de calcul va deveni fezabilă. În loc să efectueze calcule în unități binare (biți), sistemele vor funcționa în blocuri mai complicate numite biți cuantici (qubiți). Informaticienii sunt pe bună dreptate încântați de posibilitatea unor mașini mai puternice și mai eficiente. Cercetătorii de securitate sunt însă îngrijorați, deoarece înseamnă că abordările criptografice pentru păstrarea în siguranță a datelor ar putea fi compromise. Orice stocat astăzi, de la parole la numere de card de credit, ar putea fi descifrat în viitor de un computer cuantic care nu a fost încă inventat. În iulie, Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA a lansat în cele din urmă patru algoritmi, dezvoltați de cercetători externi, „creați să reziste atacului unui viitor computer cuantic”. Fără aceste garanții, comunitatea mai largă, de la firme financiare până la companii de internet, nu are încredere că sistemele pe care le implementează acum vor fi sigure ani de zile în viitor. Acum pot merge cu îndrăzneală spre necunoscut.

Mașinile pot conversa și desena: numeroase sisteme AI au făcut titluri în 2022 pentru capacitatea lor neobișnuită de a arăta uman. Instrumente de scriere precum ChatGPT pot răspunde la întrebări, pot crea poezii și pot scrie cod. DALL-E face același lucru pentru imagini, la fel ca o mână de alții. Este în regulă să fii atât entuziasmat, cât și speriat de această dezvoltare. Când un student recunoaște că folosește tehnologia pentru a scrie eseuri, iar artiștii observă că acești roboți sunt construiți din lucrări furate, atunci omenirea are toate motivele să fie îngrijorată. Dar nu poți opri progresul, așa că provocarea care urmează va fi cum să direcționăm AI către utilizări care ne ajută și departe de cele care ar putea dăuna chiar și unei mici părți a populației.

Cripto- Credibility Crunch: Pentru toate bucuriile de la ursii cripto cu privire la confruntarea industriei din 2022, nu ar trebui să uităm că mii de oameni au pierdut tone de bani, iar victimele sunt prea numeroase pentru a fi numărate. Totuși, există asemănări ciudate cu explozia dot-com de acum două decenii, care a inaugurat o perioadă de inovație vastă – plăți online și software de comunicații, printre acestea – care a îmbunătățit cu adevărat viața a miliarde de oameni din întreaga lume. Există șanse mari ca această ultimă criză să-i determine pe antreprenori să se concentreze pe afaceri care au valoare practică dincolo de maimuțele din desene animate și sistemele de pompare și chiuvetă. Și dacă suntem cu adevărat norocoși, capitaliștii de risc vor înceta să mai permită cripto-cârlații și își vor îndrepta atenția către finanțarea unor proiecte mai valoroase.

Musk Torches Twitter: Bluebird nu este moartă. De fapt, probabil că are încă câțiva ani. Dar preluarea și abandonarea serviciului de social media în formă scurtă a îndreptat atenția către o mână de alternative care ar putea ajunge să devină platforme mai prietenoase și mai tolerante pentru schimbul de informații și opinii. Indiferent de viitorul Twitter, probabil că lumea va fi mai bine în cinci ani dacă ceva va afecta puterea unui miliardar megaloman.

America își reunește jetoanele: Aprobarea unui pachet de asistență socială corporativă de 53 de miliarde de dolari care vizează atragerea producătorilor de cipuri este similară cu Moon Shot Washington lansat în urmă cu 60 de ani. O mulțime de bani vor fi irosite, vor avea loc o mulțime de falimente și probabil că SUA încă nu pot ajunge din urmă cu Taiwanul în semiconductori. Dar visul, dat impuls de investițiile Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. din Arizona, va ajuta națiunea care a inventat cipurile să-și recapete o parte din gloria de odinioară.

Producție descentralizată: După ani în care sa bazat pe o singură țară pentru majoritatea dispozitivelor sale, lumea se află în punctul în care o combinație de tulburări legate de Covid, întreruperi în aprovizionare și tensiuni geopolitice au forțat o regândire a producției. Apple Inc. ia în sfârșit în serios locațiile alternative și vom vedea un procent mai mare din produsele sale fabricate în locuri precum India, Vietnam, Europa și, eventual, America de Nord. Tot mai multe companii, de la electronice la automobile, își vor combina sursele de producție. Scopul diversificării nu este de a dăuna Chinei, ci de a face lanțurile de aprovizionare mai rezistente.

Este ușor să te uiți în urmă la un an dificil și să te simți puțin moros. Zilele salatei s-au terminat, dar o perioadă de real progres este acum stabilită în viitorul tehnologiei.

Mai multe din opinia lui Bloomberg:

• Cursa este luată pentru a lupta împotriva unei amenințări care nu există: Tim Culpan

• A scris-o un robot? Avem nevoie de filigrane pentru AI: Parmay Olson

• Dacă Elon Musk s-ar repeta în loc să scrie pe Twitter: Tim Culpan

Această coloană nu reflectă neapărat opinia comitetului editorial sau a Bloomberg LP și a proprietarilor săi.

Tim Culpan este un editorialist Bloomberg Opinion care acoperă tehnologia din Asia. Anterior, a fost reporter de tehnologie pentru Bloomberg News.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite la bloomberg.com/opinion

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?