Analiză | ChatGPT — Robot elocvent sau mașină de dezinformare?: QuickTake

cometariu

Chatboții au înlocuit oamenii în centrele de apel, dar nu sunt la fel de buni să răspundă la întrebările mai complexe ale clienților. Acest lucru poate fi pe cale să se schimbe, dacă lansarea ChatGPT este ceva de urmat. Programul analizează cantități mari de informații pentru a genera text cu sunet natural bazat pe interogări sau solicitări. Poate scrie și depana cod într-o serie de limbaje de programare și poate genera poezie și eseuri, chiar mimând stiluri literare. Unii experți l-au numit o faptă inovatoare AI care ar putea înlocui oamenii pentru o multitudine de sarcini și un potențial perturbator al marilor companii precum Google. Alții avertizează că instrumente precum ChatGPT ar putea inunda web-ul cu dezinformări aparent inteligente.

1. Cine se află în spatele ChatGPT?

A fost dezvoltat de laboratorul de cercetare OpenAI din San Francisco, co-fondat de programatorul și antreprenorul Sam Altman, Elon Musk și alți investitori bogați din Silicon Valley în 2015, pentru a dezvolta tehnologie AI care „aduc beneficii întregii umanități”. OpenAI a dezvoltat, de asemenea, software care poate învinge oamenii în jocurile video și un instrument cunoscut sub numele de Dall-E care poate genera imagini – de la fotorealiste la fantastice – pe baza descrierilor textuale. ChatGPT este cea mai recentă iterație a GPT (Generative Pre-Trained Transformer), o familie de programe AI care generează text. În prezent, este gratuit de utilizat ca „previzualizare de căutare” pe site-ul OpenAI, dar compania dorește să găsească modalități de a monetiza instrumentul.

Investitorii în OpenAI includ Microsoft Corp., care a investit 1 miliard de dolari în 2019, fundația caritabilă a cofondatorului LinkedIn Reid Hoffman și Khosla Ventures. Deși Musk a fost un co-fondator și donator timpuriu al organizației nonprofit, el și-a încheiat implicarea în 2018 și nu are niciun interes financiar, a spus OpenAI. OpenAI a trecut la o entitate cu scop profit în 2019, dar are o structură financiară neobișnuită: rentabilitatea investiției este limitată pentru investitori și angajați, iar orice profit dincolo de acesta este returnat organizației nonprofit inițiale.

Instrumentele GPT pot citi și analiza fragmente de text și pot genera propoziții similare cu modul în care oamenii vorbesc și scriu. Aceștia sunt instruiți într-un proces numit învățare nesupravegheată, care implică căutarea de modele într-un set de date fără a primi exemple etichetate sau instrucțiuni explicite despre ce să caute. Cea mai recentă versiune, GPT-3, a importat text de pe web, inclusiv Wikipedia, site-uri de știri, cărți și bloguri, într-un efort de a face răspunsurile relevante și bine informate. ChatGPT adaugă o interfață conversațională în plus față de GPT-3.

3. Care a fost răspunsul?

Peste un milion de persoane s-au înscris pentru a folosi ChatGPT în zilele următoare lansării sale la sfârșitul lunii noiembrie. Rețelele de socializare au fost în vogă, utilizatorii care au încercat utilizări distractive și cu risc scăzut pentru tehnologie. Unii i-au împărtășit răspunsurile la întrebări obscure. Alții s-au minunat de argumentele sale istorice sofisticate, de „eseurile” din facultate, de versurile cântecelor pop, de poezii cu criptomonede, de planurile de masă care răspund nevoilor dietetice specifice și de soluțiile pentru provocările de codificare.

4. La ce altceva ar putea fi folosit?

Un posibil caz de utilizare este înlocuirea unui motor de căutare precum Google. În loc să parcurge zeci de articole pe un subiect și să returneze o linie relevantă de text de pe un site web, ar putea oferi un răspuns personalizat. Ar putea împinge serviciile automate pentru clienți la un nou nivel de sofisticare, producând un răspuns relevant de prima dată, astfel încât utilizatorii să nu fie nevoiți să aștepte să vorbească cu un om. El ar putea scrie postări pe blog și alte tipuri de conținut PR pentru companii care altfel ar avea nevoie de ajutorul unui copywriter.

5. Care sunt limitele sale?

Răspunsurile combinate de ChatGPT din informații second-hand pot părea atât de autorizate încât utilizatorii pot presupune că le-a verificat acuratețea. Ceea ce face cu adevărat este să scuipe un text care citește bine și sună inteligent, dar care poate fi incomplet, părtinitor, parțial greșit sau, uneori, farfurie. Sistemul este la fel de bun ca datele cu care este antrenat. Lipsit de context util, cum ar fi sursa informațiilor, și cu doar câteva greșeli de scriere și alte imperfecțiuni care pot semnala adesea material nesigur, conținutul ar putea fi un câmp minat pentru cei care nu sunt suficient de versați într-un subiect pentru a observa un răspuns imperfect. Această problemă a determinat StackOverflow, un site web de programare pentru computere cu un forum pentru sfaturi de codificare, să interzică răspunsurile ChatGPT, deoarece acestea erau adesea inexacte.

6. Dar riscurile etice?

Pe măsură ce inteligența mașinii devine mai sofisticată, la fel crește și potențialul său de înșelăciune și de a crea răutăți. Botul AI al Microsoft, Tay, a fost eliminat în 2016, după ce unii utilizatori l-au învățat să facă comentarii rasiste și sexiste. Un alt dezvoltat de Meta Platforms Inc. a întâmpinat probleme similare în 2022. OpenAI a încercat să antreneze ChatGPT să respingă cererile neadecvate, limitându-și capacitatea de a răspândi discursul instigator la ură și dezinformarea. Altman, directorul executiv al OpenAI, a încurajat oamenii să „reducă” răspunsuri urâte sau rănitoare pentru a îmbunătăți sistemul. Dar unii utilizatori au găsit soluții. În esență, ChatGPT generează lanțuri de cuvinte, dar nu înțelege semnificația acestora. Este posibil să nu detecteze prejudecățile de gen și rasiale pe care un om le-ar observa în cărți și alte texte. Este, de asemenea, o armă potențială pentru înșelăciune. Profesorii universitar își fac griji că studenții primesc chatboți pentru a-și face temele. Legislatorii pot fi inundați de scrisori aparent de la alegători care se plâng de legislația propusă și nu au idee dacă sunt autentice sau generate de un chatbot folosit de o firmă de lobby.

Mai multe povești ca aceasta pot fi găsite pe bloomberg.com

Consultați cele mai recente știri mondiale sub link-urile:
Știri Mondiale || Ultimele știri || Știri din SUA

Link sursă

Sursa: worldnewsera.com

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni si conditi si Politica de confidentialitate.

Related News

Browse by Category

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?